onsdag 14 december 2022

Livets lyckliga omvägar

"Livets lyckliga omvägar" av Charlotte Butterfield utgiven av Pirat förlag. Detta är en feelgood roman med ett litet annorlunda tema. Jess är en läkare som lever ett stressigt liv i en dysfunktionell familj. Hon är nära den berömda väggen. Hon går i parterapi ensam. Maken kommer ihåg att det är 632 dagar sedan de hade sex, men glömmer att ta ut soporna. Då får hon ett erbjudande hon inte kan tacka nej till. Hon får erbjudande om att arbeta några månader som en husläkare på en pytteliten ö i Engelska kanalen. I ett desperat försök för att vända trenden och försöka rädda sin familj tackar hon ja. Sagt och gjort tar hon med sig sin man och sina två tjuriga tonåringar till ön. På ön håller man koll på varandra och man umgås på den lokala puben. Familjen börjar trivas där. Långsamt börjar Jess få tillbaka sin familj. Det är av en ren slump hon upptäcker att man kan resa tillbaka i tiden. Jess ser en möjlighet här. Men det kan medför ödesdigra konsekvenser att resa i tiden. Hur långt är Jess beredd att gå?

Ja, vad skulle man göra om man kunde resa tillbaka i tiden, och rätta till de misstag man begått i det förflutna? Tanken är verkligen tilltalande och svinlande. Skulle man ta den chansen? Skulle t ex en lottovinst verkligen göra en lycklig? Det är en av frågorna vi får besvarade här. Jag gillar att se hur familjen förbättras lite i taget allt på grund av en viss bänk och en vacker solnedgång. De små tidresorna huvudpersonen gör innebär att hon har möjlighet att förändra hur det blir i framtiden. De allt mer avancerade resorna medför konsekvenser Jess inte kunnat föreställa sig. Ja det är en bok som väcker många tankar. Vilka tillfällen skulle man själv vilja åka tillbaka till och förändra? Vill man förändra något? Behöver man förändra något? Jag gillar verkligen karaktärerna och storyn i den här boken. Det är en annorlunda men välskriven feelgood roman, som är full av fyndiga tvister och humoristiska händelser. Jag kan varmt rekommendera den. Detta är den första boken av författaren som är översatt till svenska. Jag hoppas jag får möjlighet att läsa mer av författaren. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

TUSEN (OCH EN) SORTERS MAMMA

"Tack för att du gjort te, men jag vill ha kaffe."

"Det är inte till dig, det är till mamma", svarar jag när jag fiskar upp tepåsen ur koppen, och sedan får jag dåligt samvete över att jag inte ens tänkt tanken att göra en kopp till Fergus också, särskilt då han har gjort det till en morgonrutin att göra te till mig.

"Kommer det inte hinna bli kallt tills hon kommer?" 

"Jag tänker gå upp med det till henne." 

"Är hon här? Jag trodde att färjan skulle komma först klockan nio? Den är bara sju än".

Jag tittar noggrant på min man. Har han druckit? 

"Det är klart hon är här. Hon kom igår. Jag tog ledigt och vi åt fish and chips till middag".

"Det var måndag igår. Fish and chips-stället var stängt. I dag är det tisdag, dagen då din mamma kommer. Vi sa att vi skulle äta fish and chips hennes första kväll här". Han säger allt det här långsamt, som att jag vore en förvirrad gamling. 

Jag skakar på huvudet. "Du har fel. Det är onsdag". Hjärtat börjar bulta snabbare när jag springer upp för trappan, två trappsteg i taget, slänger upp gästrumsdörren och finner den tomma sängen, nybäddad med manglade lakan och vita handdukar i en prydlig trave vid fotändan. 

Det händer igen. 

Jag har inbillat mig alltihop. 

Jag sjunker ner på sängen. Fergus sätter sig bredvid mig och lägger armen om mig. "Det är okej, Jess. Du har varit så trött på sistone och jobbat så hårt. Det är bara hjärnan som spelat dig ett spratt".

Han måste ha rätt. Det måste vara stressen från gårdagen, med Molly och allt. Det är bara det att det inte har hänt. Precis då öppnas dörren till Mollys rum och jag ser henne komma ut med en handduk i den ena handen och den glittriga mobilen i den ena handen. 

Badrumsdörren har knappt hunnit stängas innan jag bankar på den. "Molly, du måste släppa in mig. Bara en sekund." 

Molly öppnar en liten springa. "Vad är det?" 

Fergus har ställt sig bakom mig med handen på min arm. 

"Vad gör du?" 

"Släpp in mig, Molly", ber jag. Jag måste prata med dig, bara en sekund".

"Nu är du jättekonstigt", säger Molly, men hon öppnar dörren tillräckligt mycket för att jag ska kunna komma in. 

Från baksidan;

Vad skulle du förändra i ditt liv?

Jessica Bay har allt-och det är alldeles för mycket. Griniga tonåringar, ett hektiskt läkarjobb och en man som minns att det är 632 dagar sedan de låg med varandra, men däremot inte kommer ihåg att ta ut soporna...Jess är nära den berömda väggen.

När chansen att byta liv dyker upp, tar hon den direkt. Jobbet som husläkare på en pytteliten ö i Engelska kanalen kan  vara familjens möjlighet att hitta tillbaka till varandra. Isle of Forth visar sig vara en vacker, charmig och välkomnande ö, trots att öborna har koll på varje steg man tar och allt avhandlas på den lokala puben... Men ön har en hemlighet: Om du sitter på en speciell bänk på klipporna i solnedgången  kan du färdas tillbaka i tiden och återuppleva vilken dag du vill i det förflutna. Du får en chans att göra om och göra rätt. 

När Jess av en händelse upptäcker det blir hon yr av alla möjligheter men glömmer att fundera över om det är så klokt. För om du förändrar ett enda ögonblick i dåtiden kan hela din framtid se helt annorlunda ut. Hur mycket är Jess beredd att riskera för att ställa saker tillrätta? Och kommer hon att inse riskerna innan hon förlorar allt? 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...