tisdag 27 december 2022

Jul vid världens ände

"Jul vid världens ände" av Kate Hewitt utgiven av Piratförlaget. Laurel West är singel och 36 år gammal. Hon längtar efter den stora kärleken. Men hon är ändå nöjd med livet som det är, med frilansjobb, mysig lägenhet och katt. Plötsligt får hon vårdnaden om sin systers fjorton årige son, Zach. Trots att hon inte träffat sin syster på många år tvekar hon inte. Systern befinner sig på Rehab. Det visar sig vara svårare än hon trott att plötsligt få hand om en tonåring, och Zach är bara tvär och hånfull. Han spelar mest på sin telefon. När Zach plötsligt blir avstängd från sin skola bestämmer sig Laurel för att ta med sig Zach till sin favoritplats på jorden. Ön, där hon varit mycket som barn. I sin mosters stuga tänker hon skapa en perfekt jul åt sig och Zach. Men stugan är inte alls som hon mins den. Den är kall, sliten och inte alls så stor som hon minns det. Hon gör dock så gott hon kan för att det ska bli så trivsamt som möjligt i den lilla stugan. Under tiden finner hon en nyvunnen vänskap i sin granne Archer, som är fårbonde. Långsamt kommer hon och Zach allt närmare varandra. På den lilla ön känner Laurel att hon hittar sig själv igen. Men vad händer då Laurels syster plötsligt dyker upp. Nu har Laurel nya val att göra.

En hjärtevärmande och mysig roman, om att känna sig ensam och sviken och om komplicerade familjeband. Laurel har svårt att förstå varför hennes syster plötsligt bröt kontakten, efter att deras mor gått bort. Pappan arbetade så mycket så systern var allt hon hade. Laurel får mycket tid att tänka på varför allt blev som det blev, och när systern dyker upp finns det möjlighet att reda ut allt, vilket är bra. Jag uppskattade de fina miljöbeskrivningarna, och ön där Laurel och Zach befinner sig, verkar så mysig. Det är en plats där alla känner alla, och man ser efter varandra utan att begära något tillbaka. Jag gillar de olika karaktärerna i boken och man drömmer sig gärna bort till den mysiga miljön. Jag gillar hur Lauriel försöker få kontakt med Zach. Med varm choklad, sällskapsspel och julkänsla, får hon den trulige Zach att långsamt tina upp. Vänskap och kärlek spirar även mellan Laurel och Archer. Boken är välskriven, men tar slut alldeles för fort. Denna underbara julromance får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

PÅ JULDAGENS MORGON vaknade Laurel med en känsla av förväntan och på marken utanför låg ett tunt lager snö. 

"Snö!" ropade hon glatt till Zac, och han sprang in i hennes sovrum för att se ut genom fönstret tillsammans med henne. De såg på det tufsiga gräset som ledde ner till havet och som nu var gnistrande vitt. 

"Det kommer förmodligen ha smält innan lunch, sa han, och Laurel skrattade högt.

"Men nu är det här." Hon sträckte sig efter morgonrocken. 

"Vi går ner." Efter att Zac gott och lagt sig på kvällen innan hade hon försett hans julstrumpa med godis och de prylar hon köpt till honom i stan, och hon såg fram emot att se honom öppna allt, även om hon var lite ängslig samtidigt. Tänk om Zac verkligen inte fattade julen? Om han skulle fnysa åt hennes Rubiks kub och chokladapelsinen hon köpt? Jaha, då fick det väl vara så då, så hon till sig själv. Det behövde inte innebära världens undergång.

Men när de kom ner var det hon som blev överraskad, inte Zac. För bredvid hans röda, välfyllda julstrumpa, hängde hennes egen, också den välfylld.

"Vad i..." Laurel stirrade på den utan att fatta. "Hur..." Hon hade själv köpt strumpan, men hon hade stoppat undan den i en kökslåda eftersom hon inte ville att Zac skulle känna sig pressad att köpa något till henne. Hon visste inte ens om han hade några pengar. Men här var nu ändå hennes julstrumpa, och hon kunde se en Kendal mintkaka sticka upp, det var hennes favoritmotiv. Hur...?

"Har du ordnat det här?" frågade hon, nästan anklagande, och Zac nickade med illa dold stolthet. 

"Ja, Archie och jag åkte in till Kirkwall en eftermiddag efter att vi var klara med gården. Men jag köpte allt själv", la han snabbt till. "Med pengar som jag tjänat". 

"Åh, Zac," snörvlade Laurel, nära tårar nästan. 

"Gråt inte," varnade han henne, han lät rädd. "Det är inte något stort, bara lite godis och sånt". 

Från baksidan;

Oväntad kärlek vid världens ände

Laurel West är 36 år och evig singel. Hon trivs med livet, frilansjobb, mysig lägenhet och katt. Visst drömmer hon om den stora kärleken, men han har ännu inte dykt upp.

När Laurel en dag får ett samtal om att hennes syster Abby, som hon sedan länge tappat kontakten med, har checkat in på rehab och vill att Laurel ska ta hand om hennes fjorton år gamla son tvekar hon inte.

Tonåringen Zach är enstavig och hånfull, och Laurel inser att hon kanske tagit sig vatten över huvudet, men när julen närmar sig är hon fast besluten att skapa en underbar högtid för dem båda.

Jon tar med sig Zach till sin favoritplats på jorden: sin mosters stuga på Orkneyöarnas vindsvepta kullar. Där inleder Laurel oväntat en vänskap med grannen, fårbonden Archie MacDugal, som är ungefär så långt ifrån sagoprinsen man kan komma. Men kanske kan två ensamma själar finna varandra vid världens ände. 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...