tisdag 27 december 2022

Åtta dagar med dig

"Åtta dagar med dig" av Jean Meltzer utgiven av Lovereads förlag. Rachel är en judinna som älskar julen. Hon är också en berömd romance författare som skriver om julen under pseudonym. Det har hon hållt hemligt för sina föräldrar under flera års tid. Hon har även hållit hemligt att hon lider av utmattnigssyndrom. Nu vill förläggarna att hon ska skriva en roman om chanukka istället för julen. Men chanukka är inte romantisk tycker hon. Så det vill hon inte alls, men med risken att förlora sitt bokkontrakt bestämmer sig hon för att göra ett försök. Hon beslutar sig för att försöka få en biljett av sin ärkefiende, festfixaren Jacob Greenberg till den Matzha-ball han håller på att arrangera. De träffades på ett sommarläger då de var tolv år gamla. De tillbringade lovet med att utsätta varandra för diverse prank. Han har bara ett krav. Hon ska arbeta som volontär inför den stora balen. Det visar sig att det fortfarande slår gnistror mellan de båda fienderna. Hon finner att han är lika odräglig som förr. Men ju mer hon umgås med honom, desto mer finner hon sig dragen till honom och till chanukka. 

En tokig, rolig bok där hemligheter och missförstånd står i fokus. Jag gillar att man även får en liten inblick i de judiska traditionerna. Jag gillar alla spännande karaktärer och de fina miljöbeskrivningarna. Det är fint att Rachel och Jacob tillslut försöker samarbeta kring den judiska högtiden och gör festen till en oförglömlig Matzah-ball. Det slår gnistror om de båda huvudpersonerna från den första till den sista sidan. Båda är roliga och boken är fylld av rappa kommentarer. Jag fnissade mer än en gång medan jag läste. Jag gillar när kärleken börjar spira mellan de båda ärkefienderna trots alla missförstånd och de hemligheter som Rachel försöker dölja. Vi får följa de båda huvudpersonernas tankar och känslor och hur det var när de träffades som barn. En helt magisk feelgood pärla. Denna fantastiska debutroman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Det här...Det här var inte barn. Det var monster. Vedervärdiga och speedade små personer täckta av florsocker, choklad och gelégodis. 

Rachel stod mitt i rummet med händerna för ansiktet och försökte avvärja en serpentinattack från en grupp förpubertala barn som gömde sig bakom ett kullvält bord.

"Nu räcker det!" skrek Rachel och försökte få bort serpentinsträngarna ur håret. "Jag menar allvar! Jag kommer att ringa allas föräldrar."

Det hjälpte inte. De unga vip-gästerna på matzabalen hade inte för avsikt att lyssna på henne. Vad Rachel än erbjöd dem i form av underhållning-lekar, sånger, pizza-himlade de med ögonen och uttryckte öppet sin avsky. I ett försök att underhålla sig själva hade barnen nu förvandlats till sina sanna jag.

Rachel snurrade runt men hindrades av den plågsamt otympliga dräkten när hon försökte få kontroll över situationen. En grupp mellanstadieflickor stod och hoppade i en soffa och tog olämpliga selfies. En åttaårig pojke stod med ryggen mot henne, drog ner byxorna och urinerade i en krukväxt. Alltihop de varit hemskt men uthärdligt om det inte vore för de tre killarna som sätt och hukade bakom det kullvälta bordet. 

Hon visste att de pojkarna innebar problem.  

Röd, Fräknar och Farao. Det var inte deras riktiga namn, men efter tre timmar med de otäcka, avskyvärda varelserna var det vad Rachel föredrog att kalla dem. Röd, på grund av hårfärgen. Fräknar, på grund av prickarna över näsan som påminde om det osyrade brödet, och så Farao. Farao var värst. 

Det var inte bara det att han var den tystaste ungen i den här dystopiska stygga- pojkar- trilogin. Farao hade en tendens att le rart, få henne att tro att han skulle locka över Röd och Fräknar till hennes sida, bara för att ducka ner bakom maskotdräkten och sparka henne rätt i baken. Farao var ödesbestämd att leva ett långt och lyckligt liv... i fängelse.

Från baksidan;

RACHEL RUBENSTEIN-GOLDBLATT ÄR JUDINNA men har en skamlig hemlighet, hon älskar julen. I mer än ett årtionde har hon dolt det faktum att hon är en framgångsrik författare av julromance, samtidigt som hennes kroniska sjukdom har gjort det omöjligt för henne att hitta den kärlek hon skriver om. Men när hennes förläggare insisterar på att hon ska skriva en chanukka-roman sinar plötsligt inspirationen. Chanukka är inte magisk. Det är inte muntert. Det är inte jul. I ett desperat försök att inte förlora sitt kontrakt bestämmer sig Rachel för att söka lösningen på The Matzaha Ball-en fest som går av stapeln på chanukka åttonde och sista dag. Även om det innebär att hon måste samarbeta med sin ärkefiende från ungdomens sommarläger, festfixaren Jacob Greenberg. Trots att Rachel och Jacob inte har sett sedan dess lyser deras agg fortfarande lika starkt som en menora, men ju mer tid de tillbringar tillsammans, desto mer känner sig Rachel dragen till chanukka-och Jacob- på ett sätt hon aldrig kunnat förutse. Kan den här högtiden kanske bli den gnista hon behöver för att rädda sin karriär och äntligen sätta sitt hjärta i brand? 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

1 kommentar:

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...