söndag 18 december 2022

En smakbit på en söndag-Skuggan av Dimön

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Skuggan av Dimön" av Mariette Lindstein utgiven av HarperCollins förlag.

Smakbiten;

Kapitel 1

THOR

Nutid

Då var det slutspelat för hans del. Aldrig förut hade han gjort något så överilat. Men här stod han nu arbetslös, precis när hans karriär hade tagit fart. Han kände en utmattning som nästan var förlamande, kroppen hade förbrukat sin tolerans mot adrenalin. 

Thor hade först inte kunnat tro det när han erbjuds provanställning på en av Sveriges populäraste videobloggar. Som en del av journalistutbildningen hade han gjort sin praktik där under våren. Vloggen kallades Lögnfabriken och drevs av två män som hette Vincet och Adam. De tog upp samhällsfrågor på ett humoristiskt sätt, gjorde sig lustiga över politiker och kändisar. Glirlingarna var en del av jargongen. Männen förmedlade en air av otvungen spontanitet och var bra på att slänga ut sig kvickheter.  

Thors jobb var att gå ut på stan med en filmkamera och ställa opinjonfrågor till gemene man. Ibland skickades han iväg för att intervjua någon känd person, alltid med förutbestämda och lätt cyniska frågor. Som tur var hade han möjlighet att improvisera. Sedan publicerades utvalda filmklipp som kommenterades av Vincent och Adam. Med sina intervjuer hade Thor lyckats knuffa programmet högt upp på topplistorna. 

Trots att jobbet var en språngbräda till något större var det åtminstone en arbetsplats med framtidsutsikter. Dags- och veckotidningarnas massdöd var ett faktum, men bloggarna hade en ökande skara följare.

Under hans praktik hade killarna skämtsamt kallat honom praktikanten, även i direktsändning. Praktikanten har varit ute på stan, eller Nu har praktikanten gjort en intervju med... Det var inget direkt han störde sig på, han var ju en praktikant. Men när han blev erbjuden en anställning kunde han inte längre kallas det, och eftersom Vincent och Adam kände till hans bakgrund började de kalla honom sektkillen

Det verkade vara Thors öde att ständigt påminnas att han var son till den mytomspunna sektledaren Franz Oswald, trots att sekten hade upplösts gör många år sedan och trots att Thor lagt allt det bakom sig. Man är inte sina föräldrar. Man är inte ansvar för deras handlingar. Man ska inte hållas till svars för deras brott. I teorin. I praktiken var det annorlunda. Från skugga svävade ständigt över Thor.

Från baksidan;

NÄR DET FÖRFLUTNAS SKUGGOR HINNER IKAPP

Den före detta sektledaren Franz Oswald lever numer ett stillsamt liv på Dimön där han driver en retreat med naturvandringar, hälsokost, kallbadhus och inspirerande föredrag. Dessutom har han stadgat sig med en jämnårig kvinna. Ändå kan hans son, Thor, inte låta bli att undra om det är lugnet före stormen. När Franz börjar bete sig underligt gör Thor efterforskningar i sin pappas förflutna och upptäcker att det finns en lucka på flera år i hans liv som han aldrig har pratat om. Alla spår leder till ett skånskt, dedikadent gods- Glimmingeholm- där Franz vistades i sin ungdom. Det ryktas att där fanns en inre cirkel som hängav sig åt utsvävande fester och mystiska ritualer. Ju mer Thor frågar, desto mer undflyende beter sig Franz. Vad hände egentligen på Glimmingeholm för trettio år sedan som fick Franz att fly därifrån hals över huvud? Och varför är han så angelägen om att sanningen inte ska komma fram?

Ha en fortsatt trevlig fjärde advent!

Kram Nina

4 kommentarer:

 1. Hej, så du ska börja med denna serie, kul att fler verkar läsa samtidigt. Min dotter älskade serien, jag är inte lika såld. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 2. känner igen både författare och titel. men jag har inget läst av Lindsten. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Jag har velat läsa denna serie men aldrig kommit mig för, än.

  SvaraRadera
 4. Jag har läst en annan bok av författaren. Vet inte om jag orkar ge mig på den här serien. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...