måndag 13 februari 2023

Dansar i mörkret

"Dansar i mörkret" av Helene Holmström utgiven av HarperLove förlag. Vi får följa Bente och Didrik som vill veta mer om en vinflaska funnen i ett vrak. Bente som har svårt att öppna upp sig för andra människor, och historikern och tv-profilen Didrik som ligger i skilsmässa, vill göra ett program tillsammans om historia och vin. Bente vill ha revansch då hennes karriär rasade pågrund av illvilliga ryckten, och Didrik vill fundera vad han egentligen vill göra med sitt liv efter skilsmässan. Tillsammans åker de därför till Frankrike för att få veta mer om vinflaskan och dess historia, och för att få material till sitt nya program. Väl i Paris tvingas de omvärdera sitt liv och sina drömmar. Kanske har de en möjlighet att förverkliga sina drömmar tillsammans? De vet att flaskan är från andra världskriget och har en svensk inskription. Men vem var mannen som skickade flaskan och till vem? Vad hände med mannen, som verkar ha gjort en insats genom motståndsrörelsen under andra världskriget? Mannen som tyckts ha blivit avrättad av tyskarna väcker deras nyfikenhet. 

Jag tycker att det är en spännande och ljuvlig historia som rullar ut sig. Boken innehåller en bit fransk historia, vin i massor, förbjuden kärlek, romantik, och hemligheter. Författaren förmedlar tankar och känslor på ett bra och realistiskt sätt.  Denna vackert förpackade bok, är en riktig feelgood pärla. Den innehåller det lilla extra för att ge mig en helt underbar läsupplevelse. Jag gillar när man får läsa både händelser i dåtid, tillika i nutid. Vi får  följa Bente och Didrik på gatorna i Paris och hur ljuden, dofterna och smakerna upplevs, vilket författaren har lyckats förmedla på ett fint sätt. Vi får också följa Sven som befinner sig på en vingård någonstans i Frankrike i en tid man blev avrättad för att älska fel person. Det en vacker kärlekshistoria som utspelar sig i boken, samtidigt som Bente och Didrik funderar om de har en framtid tillsammans. Gillar ni en romantisk historia med extra allt, tycker jag ni inte ska missa denna ljuvliga feelgood pralinen. Boken får ❤❤❤❤❤/5. Tack HarperLove för rec ex och för en härlig läsupplevelse!

Mitt favoritställe ur boken;

Hon klev in i duschen och tvättade sig med duschkrämen som löddrade rikt och gav en härlig mjuk känsla mot fingrarna och kroppen. Badrumsgolvet var aldeles varmt mot fotsulorna när hon klev ut ur duschen och sträckte sig efter en härlig tjock handduk. Hon torkade sig omsorgsfullt och svepte sidenmorgonrocken hon packat ner om sig, fortsatte mot den franska balkongen, öppnade upp dubbeldörrarna och lät det mättade dofterna av staden virvla in I hotellrummet. 

Hon öppnade vinflaskan och hällde upp generöst i ett vinglas, sköt stolen som tillhörde skrivbordet ut på balkongens smala stenklädda avsatts så att den balanserade över tröskeln och slog sig sedan ner med slutna ögon. En kall vind drog över balkongen, det var trots allt bara början av april och Bente sträckte sig bakåt mot sängen, efter det mjuka duntäcket och svepte det över kroppen. Hon ville känna Paris dofter, höra alla ljud.

Vinet var lent, smörigt och fylligt i munnen. Det här var ett av hennes favoritviner, det bästa vinet att dricka bara som det var, före en middag, när hon gjorde i ordning sig, det var till och med bättre än champagne. 

Efter en stund på balkongen klädde hon sig i en tunn roströd klänning, en lös modell men som satt åt på rätt stälken. Var det för Fre'de'rics skull hon gjorde i ordning sig så omsorgsfullt? För det fall han hörde av sig? Nej, konstaterade hon, det här var enbart för hennes egen och för stadens skull. Att välja den perfekta klänningen när hon skulle gå ut för att möta en av sina kärlekar i livet-Paris. Hon snurrade upp halva håret i en lös knut på huvudet. Sminkade sig snabbt men lade fokus på röda läppar som matchade klänningen. 

Just när hon skulle ta din handväska och skinnjacka vibrerade mobilen. Hon log gör sig själv när hon såg att det var ett meddelande från Fre'de'ric.

Efter din middag ikväll kan vi ses. Det gick lite för hastigt idag, när vi inte sets på ett år. 

Ha! Hon visste väl det. Nu när hon verkat svårtillgänglig hade det självklart triggat honom. Till råka på allt den där uppfordrande tonen, han tog verkligen henne förgiven. 

Vi har många möten imorgon. Så det blir nog tillbaka till hotellet efter middagen ikväll. 

Fre'de'ric svarade omedelbart. 

Bara en timme med mig, så kommer du att sova bättre än någonsin. 

Löjligt svar, ändå övervägde hon förslaget. De hade haft passionerade nätter och det fanns kanske något där. Så hon avvaktade med att svara. Ifall hon skulle ångra sig. Efter middagen kanske en natt med Fre'de'rick var precis vad hon behövde.

Baksidestext;

En gång i tiden var Bente Hammar en omtyckt tv-sommelier men som efter en ras motgångar tvingas lämna den världen. Nu arbetar hon som servitris på en vinbar i Stockholm. En dag blir hon kontaktad av en vän i Paris som hittat en gammal vinflaska. Den har en svensk inskription och väninnan vill därför ha Bentes hjälp med översättning. 

Bente inser efter lite efterforskning att flaskan verkar ha en spännande historia som leder tillbaka till en svensk mans insatser under andra världskriget. Hon får genast en programid'e! Berättelsen om det franska Bordeauxvinet skulle bli hennes chans till upprättelse.

Didrik Holgersson är en erkänd historiker och folkkär tv-profil som när han blir lämnad av sin fru får anledning att ifrågasätta sitt liv. Därför kommer erbjudandet om att medverka i ett program om historia och vin i ett perfekt läge.

Bente och Didrik beger sig till Frankrike och börjar nysta i en historia om krigets grymheter, förbjuden kärlek och en liten fransk by. De lär också känna sig själva och får skäl att omvärdera sina drömmar och mål.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...