fredag 3 februari 2023

Författarintervju-Karin Modéen

Det är alltid kul att lära känna en ny författare. Jag har ännu inte läst något av Karin,  men nu blev jag jättenyfiken på att läsa något hon skrivit. Tack Karin för möjlighet att intervjua dig. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag debuterade med Luftvärdighet 2022. Dessförinnan har jag blivit publicerad i novellantologin Hälsingesagor med min novell Tjärnfrisk.

2. Vem är Karin Modéen? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; En notoriskt rastlös företagande och författande 46-åring från Uppsala. Jag har alltid tyckt om att göra nya saker, vilket både syns i min krokiga cv och i de aktiviteter jag väljer utanför jobbet.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Eftersom jag tidigare har arbetat inom flyget i många år vet jag att många människor är nyfikna på den branschen. Därför ville jag skriva något som utspelade sig där och beskriva en annan sida av den världen. Titeln dök upp tidigt också. Luftvärdighet innebär egentligen att ett flygplan uppfyller alla säkerhets- och myndighetskrav. Med lite god vilja kan man dock också tolka det som värdighet byggd på luft, det vill säga den ytliga image som många strävar efter att upprätthålla.

Jag valde platser som jag känner (Hälsingland, Uppsala och Stockholm) och en berättelse i två tidsplan kring huvudpersonens trauma. Böcker som innehåller både spänning och känsla lockar alltid mig, så jag skriver gärna i den andan.

 4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Luftvärdighet började jag skriva 2019, då jag var 43 år.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Varm och fin respons! Både på själva boken, som faktiskt landat väldigt väl hos både män och kvinnor i olika åldrar, och på det faktum att jag tog tag i min skrivardröm.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Det har blivit mycket roligare. Skrivandet är ett utmärkt sätt att lysa upp vardagen. Jag har i många år enbart skrivit jobbtexter, årsberättelser, uppsatser för studier etc, så det är befriande att skriva skönlitterärt.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Nej, tvärtom faktiskt. Debuten skrev jag lite på prov med inställningen att ’går det så går det’. När jag skulle skriva manus 2 infann sig ett större mått prestationsångest. Sedan har jag lärt mig oerhört mycket längs vägen, så förhoppningsvis underlättar de kunskaperna mitt framtida skrivande.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag har precis skickat i väg manus 2 till några förlag och hoppas på napp. Även den här gången en spännings- och relationsroman, men i helt annan miljö. Parallellt med det har jag börjat skriva på en tredje berättelse, som skulle kunna bli en serie.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Mängder. Förutom familj och vänner älskar jag träning i olika former (padel, löpning, zumba, simning), har en halvgalen jaktcocker vid namn Ajax, en campervan som jag köpte i somras och jag tycker om att resa.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; I många år har jag arbetat som CFO för olika företag. Dessförinnan med en rad andra saker, bland annat som pilot. Sedan årsskiftet är jag egenföretagare på heltid och konsultar inom ekonomi, skriver och föreläser.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Inte så mycket som jag skulle vilja, men jag har alltid en pappersbok och en ljudbok i gång. Jag tycker om böcker inom samma genre som jag själv skriver – spännings- och relationsromaner. 

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Oftast sitter jag vid vårt stora köksbord med hunden sovande på fötterna och nära till kaffet.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Nej, jag skriver när det finns en lucka. Under alla hundpromenader bearbetar jag historien i huvudet, funderar över handling och karaktärer och sedan skriver jag ned det när tid finns.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Gör det bara! Det behöver inte bli perfekt från start, så sätt i gång och skriv din berättelse. Sedan kan man ändra, snygga till och tänka om i redigeringsfasen. Min mentor rådde mig också att skriva sådant jag själv vill läsa och att inte fastna, utan hela tiden skriva sig framåt. Goda råd som jag själv försöker anamma.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Under våren kommer Luftvärdighet ut som ljudbok. Samtidigt håller jag tummarna för att få napp hos förlag för min andra roman och fortsätta skriva vidare på nummer 3.

Jag drömmer om att mina böcker ska läsas av en stor läsekrets, att få sitta på Bokmässan och prata om dem och – vid horisonten – att någon av dem ska filmatiseras.

16. Något citat du lever efter?

Svar; ”Man är sin egen lyckas smed” har fått ett visst utrymme i min bok och jag gillar den devisen.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Internationell klassiker: Möss och människor – John Steinbeck

Svensk klassiker: Kejsarn av Portugallien – Semla Lagerlöf.


Tack så jättemycket Karin för du ville delta i 

min intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...