torsdag 9 februari 2023

Författarintervju-Karin Sundberg

Denna författarintervju belyser Karin Sundberg. En författare jag ännu inte hunnit läsa något av. Men vilken intressant person. Jag tyckte om hennes spännande svar. Hon är aktuell med "Allt för din skull" som ges ut idag torsdagen den 9e februari.  Lycka till med boksläppet!

Fotograf Lina Eidenberg Adamo

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Två böcker: Allt som är dig kärt (2022) och Allt för din skull (2023).

2. Vem är Karin Sundberg? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag heter Karin och kallas för Kakan. Tillsammans med min familj bor jag i Stockholms innerstad. När jag inte skriver jobbar jag som Art Director och driver webbshoppen Postedwithlove.se där man kan köpa skräddarsydda trycksaker till sitt bröllop. 

Min pappa är fotograf och som liten reste jag mycket med honom runt om i världen. Då föddes en fascination för hur olika livet kan vara. Efter gymnasiet åkte jag till Kamerun och bodde hos en familj för att utforska det ämnet mer. Intresset för andra människor och relationer är motorn till mitt skrivande. Att vi alla både har goda och dåliga sidor är något som jag hoppas känns i mina karaktärer. 

Jag har tre barn, Dag 6 år, Bror 4 år och Liv 2 år – så de dominerar mycket av mitt liv. 


3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Allt som är dig kärt börjar med att ett övergivet spädbarn hittas i Millesgårdens trädgård. Det är ingen slump. Jag började skriva på boken för sex år sedan när jag blev mamma. En röd tråd i berättelsen är därför just barn och deras utsatthet. Boken är första delen i en serie om Pica-gruppen, en fiktiv polisgrupp inom Norrmalmspolisen som arbetar med de icke kända kriminellas brott. I serien vill jag skildra dolda hot som finns i vårt samhälle.

Min andra bok Allt för din skull (som kommer ut nu på torsdag) är en fristående uppföljare till Allt som är dig kärt. I boken står genetikforskning och datasäkerhet i fokus. Idén till boken föddes när min dotter Liv var nyfödd. Jag satt och ammade och började på måfå titta på en dokumentär om CRISPR, den moderna gensaxen som kan redigera DNA. Jag drogs helt in i dokumentären som visade potentialen men också riskerna med vad vi idag kan göra med modern genteknik. Jag tittade ner i Livs ansikte, de slutna ögonen, den lilla näsan och munnens sugande rörelser. Där i mina armar låg en helt ny människa. Jag visste då väldigt lite om henne. Jag kunde se att hon hade mitt ljusa hår och sin pappas ögon men mer än så visste jag inte. 

Vad skulle livet ta henne på för resa? Som sagt har jag tre barn. De är alla väldigt olika varandra. Precis som de flesta föräldrar ställer jag mig frågan om hur mycket jag påverkar vilka individer de blir och hur mycket som är förutbestämt redan när de föds. Dessa frågor är stommen till Allt för din skull.

Det seriens huvudpersoner har gemensamt är att de har bra intuitioner, men livet och deras egna känslor gör att det ändå uppstår moraliska dilemman.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag började skriva på den när jag var 35 och precis fått mitt första barn. Äntligen skulle jag få tid att förverkliga mina skrivardrömmar. 17 månader senare blev jag mamma igen och när min första son fyllde fyra hade jag hunnit få tre barn. Min debutbok är därför skriven på allt ifrån parkbänkar till den lilla stunden på bussen. Helt enkelt är jag otroligt glad att det faktiskt blev en bok! Året jag fyllde 41 kom boken ut.  

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Hittills har responsen varit fantastisk allt från läsares omdömen i app:ar som Storytel till Bookstagrammers på Instagram till att min 90-åriga granne knackat på och velat ha mina böcker signerade.  De har också blivit uppmärksammad i lokalmedia och radio. 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Den stora förändringen är att jag verkligen älskar det jag gör. Skrivandet ger mig både ett inre lugn och en stark drivkraft framåt. Livet som skrivande ger också frihet men kräver samtidigt en enorm disciplin. Sedan har mitt liv på det privata planet ändrats mycket då jag när jag började med min debutbok hade ett barn och jag nu har tre.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Att skriva bok två var en ren fröjd. Dels för jag hade lärt mig så mycket av att skriva bok ett men också för att seriens universum redan var satt med huvudpersoner och grundmiljöer. Nu var det bara att låta mina huvudpersoner uppleva saker som åter sätter deras liv och värld i gungning.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Just nu håller jag på att utveckla en ny deckarserie. Där tanken är att historien både ska utspela sig i Sverige och i Sydkorea där jag brukar tillbringa somrarna då min mans familj kommer därifrån. Hoppas kunna avslöja mer snart…

9. Har du några andra intressen?

Svar; Förutom att skriva och vara med barnen älskar jag att spela tennis (precis som min huvudperson Ebba Dracke), vara i skärgården och hänga med vänner. Jag är också med i ett Raclettesällskap där vi äter enorma mängder ost och talar om livets alla möjliga frågor.

Fotograf Dag Sundberg

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Framförallt skriver jag men jag frilansar också som Art Director och driver webbshopen postedwithlove.se där man kan köpa skräddarsydda trycksaker till sin fest och bröllop.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser minst en bok i veckan då det är den absolut bästa inspirationen för mitt eget skrivande. När det kommer till läsning är jag en stor all ätare och det kan vara allt från till Danielle Steel till Jussi Adler-Olsen till Lina Wolff. I ren omvärldsbevakning så blir det dock att jag läser väldigt mycket deckare. 

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver på alla möjliga platser. Sängen är en stor favorit när jag är hemma. Sedan försöker jag komma ut och då sitter jag gärna på KB, Kungliga Biblioteket som har ett härligt lugn. När jag vill ha mer rörelse brukar jag sitta på restaurang Broms kafédel.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag går alltid upp 05:20 och skriver i en och en halv timme på morgonen innan familjen går upp. Detta för att få ut den bästa kreativiteten av en helt nyvilad hjärna. Därefter brukar jag skriva intensivt fram till lunch då jag tränar för att sedan avsluta med ett till skrivpass fram tills dagis- och skolhämtning.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Börja. Vet att det är lättare sagt än gjort men där är själva nyckeln. Ett bra tips är att ta en skrivarkurs. Jag har själv gått flera på Skrivarakademin på Folkuniversitetet. Förutom att det är jättekul att gå på kurs så lär man sig otroligt mycket om sig själv, sitt skrivande och av att läsa andras texter. Det var där jag lärde mig nycklarna till mina skrivprojekt.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag drömmer om att ännu fler läsare ska hitta till mina böcker men också att få träffa dem mer live för att få värdefull feedback. En dröm är givetvis att få mina böcker utgivna utomlands.

Fotograf Lina Eidenberg Adamo

16. Något citat du lever efter?

Svar; Just Do It!

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Som deckarförfattare tycker jag givetvis att man ska läsa Agatha Christies klassiska pusseldeckare. Min stora favorit av henne är Dolken från Tunis. En annan modern klassiker som jag precis blivit drabbad av är Kerstin Ekmans Händelser vid vatten. Säger bara läs och njut!

Fotograf Dag Sundberg

Tack Karin för att du ville delta i min 

intervju!🌺

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...