onsdag 8 februari 2023

Författarintervju-Petra Olsson

Denna författarintervju belyser Petra Olsson, som gett ut boken "Livet som blev mitt". Jag har tyvärr inte haft möjligheten att läsa hennes fina bok. Jag hoppas få möjlighet att läsa den vid tillfälle. Tack Petra för att du ville delta i min intervju och för intressanta svar.

Fotograf okänd

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har gett ut en bok, Livet som blev mitt och håller på att slutföra mitt andra bokmanus.

2. Vem är Petra Olsson? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är 46 år, bor i Småland med min familj men är ursprungligen från Stockholm. När jag inte skriver böcker jobbar jag som sjuksköterska.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Den hade funnits inom mig i många år men hur jag skulle förmedla historien var en lång process. När min mamma dog ville jag någon gång få berätta historien om oss… för att det är en vacker berättelse om försoning mot alla odds och om människans kraft att resa sig

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; 42-44 år

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Den har berört många. En bok som rör ämnet där barn far illa har nog den effekten på människor, men som också har berört då den beskriver människans kraft och styrka att gå vidare från svåra upplevelser

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Utåt sett har det inte förändrats så mycket, men jag känner nog att jag vågar mer, vågar tro att drömmar kan slå in, om man jobbar hårt… och att man aldrig ska ge upp… så en inre resa skulle jag nog säga att jag gjort!

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; På sätt och vis. Det är lättare och svårare att skriva om något som inte har sitt ursprung i mitt eget liv men kan också vara mer utmanande… man måste försöka leva sig in i någon annans liv och känslor och få det att kännas trovärdigt.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag skriver på en roman som jag har tänkt ska bli i alla fall två böcker. Jag fick av en vän höra en historia om en man som skulle åka tåg genom USA och där, på tåget träffar sitt livs kärlek. Jag kände direkt att det här är ju en bok!

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag har alltid sjungit i olika sammanhang och älskar att fotografera.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Sjuksköterska

Fotograf Petra Olsson

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag har sedan jag var 11-12 år läst. Jag läser allt möjligt men tycker väldigt mycket om feelgood , Historiska romaner, och deckare.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag brukar skriva på min mans gård. Där är det lugnt, tyst och fridfullt. Där kan jag fokusera som bäst. Annars skriver jag i ett rum som vi gjort i ordning i vårt hus… med utsikt över trädgården!

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag brukar planera dagar när jag skriver. Försöker skriva de dagar jag inte jobbar som sjuksköterska! Helst skriver jag från morgonen och så långt som inspirationen flödar…

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Bara börja! Försök inte hitta inspirationen utan börja bara skriva… idéer, utformning och inspiration kommer efterhand. Använd dig gärna av testläsare när du kommit en bit på väg men var noga med att känn själv vad som känns rätt… det är din historia!

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; En dröm har redan gått i uppfyllelse och det var att få Livet som blev mitt utgiven och det gick ju bra. Nästa mål är att så småningom kunna lägga mer tid på skrivandet och hoppas att människor ska få möjlighet att läsa mina böcker🤗

16. Något citat du lever efter?

Svar; En dag ska vi dö, alla andra dagar lever vi!

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Oj, den frågan är inte lätt att svara på men om jag måste välja… så säger jag att för mig började kärleken till böcker med Anne franks dagbok!

Fotograf Isabella Henriksson 

Tack Petra för du ville vara med på min 

intervju! 🌼

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...