måndag 6 februari 2023

Författarintervju-Susanne Schemper

Susanne har gett ut hela sex böcker. Läs hennes spännande intervju. Jag har läst en av hennes böcker. "Osynlig närvaro". Väldigt spännande. Tack för att du ville delta i min intervju.


1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit sex böcker. Innan jag debuterade med min första spänningsroman så skrev jag noveller och flera av dem är utgivna.

2. Vem är Susanne Schemper? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag bor i Lerum utanför Göteborg sedan 2007, men är född och uppvuxen strax norr om Halmstad. Till vardags arbetar jag som utvecklingsledare i Göteborgs Stad. När jag är ledig så skriver jag eller hänger med familjen. Jag har rest väldigt mycket i mitt liv, både arbetat och bott utomlands under många år. Bland annat så har jag och min man drivit ett hotell i Zimbabwe.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Min första bok, Osynlig närvaro (2018), började växa fram när huvudkaraktären Petrus dök upp hos mig. Jag såg framför mig en ensam man som levt med sin mamma i många år. Det jag visste om honom var att han skulle känna sig osynlig, och att något skulle hända som skulle få honom att plötsligt få nog av att bli ignorerad. Jag visste också att jag ville skriva om det här med vilka gränser en helt vanlig människa kan gå över och med detta i huvudet började jag skriva på min första roman. 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var fyrtiofem år när jag började skriva på Osynlig närvaro och fyllde femtio samma år som boken släpptes.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Många tycker att det är väldigt roligt att jag har lyckats bli utgiven. Jag får många frågor om skrivande och hur jag får mina idéer och även frågan om jag kan leva på mitt skrivande. Svaret på den frågan är ett rungande nej. :) 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag är otroligt glad för att jag vågade ta steget och gå skrivkurser, för det ledde till att jag vågade skicka in manus till förlag. En stor förändring är att jag lägger oerhört mycket av min lediga tid på att skriva. Mycket annat måste prioriteras bort och det är ett val jag har gjort. Samtidigt ger skrivandet mig så mycket, så det är inget svårt val, även om jag längtar efter mer skrivtid. Jag har lärt mig massor om bokutgivning och hela den processen sedan jag blev antagen och jag har träffat fantastiska människor i branschen och fått vänner för livet. 

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Alla böcker har haft sina utmaningar och jag kan nog egentligen inte tycka att någon har varit svår att skriva. Jag älskar att skriva råmanus och se berättelsen växa fram och kan ha mindre tålamod med redigering. Men just bok två var inte svårare än den första. 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag har precis redigerat klart Sandflykt, som är den andra delen som utspelar sig på Saltmålla resort. (Första boken heter Sandänglar) Boken kommer att släppas i början av september. 

Sedan skriver jag på en sprillans ny serie och det ger mig en sådan kick! Älskar att lära känna nya karaktärer och miljöer. Det jag skriver på nu är ännu en psykologisk spänningsroman/relationsdrama/ thriller... (svårt det här med genre!) men mycket mer än så kan jag inte säga ännu, för jag har precis börjat. Men det kommer att bli mörkt och spännande. Arbetsnamnet på manuset är Född i regn. 

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag hinner inte så mycket mer än att skriva, men något jag aldrig prioriterar bort är att läsa. Älskar att både läsa och lyssna på böcker. Jag gillar också att laga mat och att baka. 

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag skriver på min fritid så jag får fortfarande kalla mig själv för hobbyförfattare. Jag arbetar som utvecklingsledare och är tjänstledig på 15% för att skriva. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Varje dag. En fysisk bok på kvällen och ljudbok i öronen när jag promenerar, kör bil och grejar hemma. Jag läser mycket spänning, men är "allätare" och variera mitt läsande efter humör och vad som lockar. Några favoritförfattare är Maggie O´Farrell, Anthony Doerr, Ane Riel, Lisa Jewell - för att nämna några. 

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag har ingen särskilt plats, utan sitter i soffan, sängen, i min läsfåtölj, på café. Det hade varit underbart att ha en skrivplats, eller en liten skrivstuga. Kanske något dag... 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Eftersom jag har begränsat med skrivtid, så tar jag alla tillfällen jag får. Jag skriver alltid på helgen och minst en eftermiddag i veckan. Om jag har ork kvar efter jobbet, så kan det också bli en eller två kvällar i veckan. Och varje semester. Ingen särskild rutin, jag bara sätter mig och fortsätter där jag slutade. 

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Läs, läs och läs lite till. Eller lyssna. Bli inspirerad av författare. Och även av film och serier. Gå en skrivkurs. Våga skriva, och våga läsa upp för andra. Det kan vara en hög tröskel att göra det, men när man väl kliver över så ger det mycket att våga. 

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag drömmer om att kunna gå ner lite till i arbetstid. För det är ohållbart i längden för kropp och knopp att ge ut en bok om året och samtidigt ha ett nästan heltidsjobb. Jag drömmer om att bli översatt till engelska. Flera av mina böcker är översatta och utgivna i bland annat Tyskland och Danmark, men engelska är absolut ett mål. Och så hoppas jag att jag får fortsätta att skriva och bli utgiven i många många år till. 

16. Något citat du lever efter?

Svar; Nej, inte direkt. Det finns många kloka visdomsord att ta till sig, men det viktigaste är trots allt att lyssna på sig själv och våga göra det man brinner för. 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Jag tycker att The Wall av Marlene Haushofer är en helt magisk bok. Inte säker på att den räknas som en klassiker, men annars borde den göra det. En lite nyare bok som säkert kommer att kallar klassiker en dag är Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Den dröjde sig kvar länge hos mig. 

Tack Susanne för att du ville vara med på 

min  intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram NinaBoktrailer Svinstian: https://youtu.be/9qzA5bXRvJs
Boktrailer Sandänglar:https://youtu.be/tqhq-M1Stvc 

Ljud och e-böcker:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...