söndag 5 februari 2023

En smakbit på en söndag-Vi badade i Skärsjön

 


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Vi badade i Skärsjön" av Snezana och Andie Lindskog

Smakbiten;

1. Inga

"Inga, det är ditt fel. Trots alla kostsamma behandlingar är Johan fortfarande oförändrad. Du har länge försökt att släta över, men nu är det ta mig fan slut på det." Han hade armarna bakom ryggen, gick fram och tillbaka i matsalen med större steg än än nödvändigt. Försommarsolen strilade genom de skira gardinerna. Han granskade först henne, sedan den högblanka sekretären som var ett arv från hans mors släkt. 

Hade han dragit ett finger över den och funnit något dammkorn så hade han klagat på att hon inte tillrättvisat städerskan, men ytan såg blank ut. Inga såg ner på sina julröda innetofflor med fluffig krans, det var inte alls hennes färg. Karl-Erik påstod sig veta precis vad hon gillade och vad som passade henne.

"Karl-Erik, pojken har börjat sköta sig, både i skolan och hemma, han håller tiderna och magister Bark har lovordat honom."

"Det där har jag hört förut och det förändrar i geting, förstår du? Ingenting!"

"Men...Utegångsförbudet har varat länge och han har hållit sig hemma...och..."

"Pladder, pladder. Du ser hur han går och vrider på höfterna. Det där håret, vad ska det föreställa? Jag skickar Johan till frisören och så kommer han med nästan samma frisyr som han hade innan. Och skjortan uppknäppt, inte en knapp utan två. 

"Men han håller sig hemma i alla fall..." Hon tystnade snabbt. Att säga fler ord nu skulle väcka gorillan i honom. 

"I helvete heller. Han visar ju upp sig så i skolan, det begriper du väl. Är det för att reta gallfeber på mig?" Han blängde på henne, en skrämseltaktik som har fungerat längre än hon kunde minnas.

Från baksidan;

Året är 1964 

Johan och Lars arbetar på Västerbergs gård under sommaren. Bådas föräldrar har vänt dem ryggen i tron att deras perversa ådra ska botas genom hårt arbete. De skulle umgås efter de tunga arbetsdagarna på lantbruket, som vänner. 

Fiska och bada i Sävsjön och sitta på Hennings bar för en öl eller två. Men sommaren blir en plåga. Att vara annorlunda och ses som sjuk på grund sv den man är blir tungt att bära på. Lars bjuder ut Marianne på dans och hoppas bli sig själv så som förväntas av föräldrar och omgivningen. På gården finns även mor Britta som visar sig bli nyckeln till Lars och Johans framtid.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

4 kommentarer:

  1. Det var en ny bok för mig, jösses vad många böcker det finns

    SvaraRadera
  2. Kände inte till den här boken men önskar Johan och Lars allt gott!

    SvaraRadera
  3. Tack för smakbiten!
    Hade inte hört talas om boken förut.

    SvaraRadera
  4. okänd bok för mig också. tur att pojkarna träffade på mor Britta! tack för smakebiten!

    SvaraRadera

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...