onsdag 8 februari 2023

Författarintervju-Johan Osbeck

Johan Osbeck är en författare som skriver deckare. Han är aktuell med "Det är vackrast när det skymmer" som släpps den 11e mars. Jag gillar de olika tips man får om hur man skriver. Alla verkar ha sitt eget sätt, vilket som passar bäst för dem. Tack Johan för du ville vara med på min intervju. Tack för intressanta svar. Lycka till med boksläppet!


1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit tre böcker i min serie Kungälvsmorden. Den tredje boken, ”Det är vackrast när det skymmer”, släpps nu den 11 mars.

2. Vem är Johan Osbeck? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Vem jag är? Det är alltid en svår fråga. Men jag är en spontan kille på 39 år. Är uppväxt i Kungälv, men bor sedan åtta år i Ödsmål, utanför Stenungssund med fru och hund. 

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Idén till min debutroman ”Jag lämnar dig aldrig” kom för ca 10 år sedan efter att jag själv läst mycket kriminalromaner, och kände själv ett stort sug av att skriva om min hemstad.

 4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var 29 när jag började skriva min debutroman. Men efter som jag samtidigt spelade teater, som så klart tog mycket tid så låg den sedan på hyllan tills coronan bröt ut. Det var i samma veva som jag beslöt mig för att lämna Kulturtunnan som jag spelade med i Göteborg. Jag skrev då en minnesbok om mina 20 år med Kulturtunnan. Det var efter det som jag fick suget att fortsätta skriva, och färdigställde då min debutroman.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Responsen av dom som läst/lyssnat på mina böcker har varit positiva. Det är många som väntar på nästa bok, och den släpps som sagt släpps nu den 11 mars. 

 6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Ja, själva livet har inte förändrats så mycket. Den största förändringen är så klart att jag lagt skådespeleriet på hyllan för tillfället. Jag stod senast på scenen 2019, och det är så klart att jag saknar det. Men fokuset ligger just nu på mitt skrivande. 

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Det är klart att det var lättare att skriva bok nr två. För det första så lärde jag mig så himla mycket av att skriva första boken. Samt att andra boken handlar om ett teatersällskap, och i den miljön kände jag mig hemma.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Ja, jag har påbörjat fjärde boken i Kungälvsmorden. Den har arbetstiteln ”En nästan vanlig familj” och tar sin början när dom hittar ett barnskellet i en nedgrävd resväska.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag har ett stort intresse för film och legobygge. Resor och teaterbesök är ett stort intresse som både jag och min fru har gemensamt.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag jobbar i en butik på 50% och skriver på 50% enkelt förklarat.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Som jag innan berätta så är jag inne på deckare. En genre som jag fastnat för.  

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Oftast sitter jag i arbetsrummet, där jag har min whiteboard och mina anteckningar. Eller med paddan i sommarhuset. 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Nej, jag har ingen direkt rutin. Utan jag skriver när andan faller på. Jag vet när boken skall vara klar, och har inga problem med att få den klar i tid. Det är ca ett halvårs skrivande, och ett halvårs bearbetande innan boksläpp.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Ett sätt som jag jobbar efter när jag kommer på en ny historia är en sak jag lärde mig när man jobbar med improvisationsteater. Det är att ha en början, en mitt och en knorr samt slut klar för dig. All där emellan är ”utfyllnad,” men glöm inte att den är minst lika viktig. Sedan är det att lägga tid på research, och tid på att försöka skapa trovärdiga karaktärer.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Mitt nästa steg är boksläppet om en månad, samt att slutföra fjärde boken. Och någon dröm? Ja, det är väl samma dröm som alla författare har… att kunna livnära på sitt skrivande.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Jag har ett citat av Karen Blixten som följt mig igenom livet.

”Botemedlet mot allt är saltvatten.

— Svett, tårar eller havet.”

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; För mig är Camilla Läckbergs första deckare om Fjällbacka, ”Isprinsessan” en klassiker. Både för att den utspelar sig på västkusten, inte långt ifrån mitt sommarhus. Samt att det var den första deckaren som jag läste.    


Tack Johan för du ville vara med på min 

intervju! 🌼

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...