fredag 17 februari 2023

Ett olidligt tillstånd

"Ett olidligt tillstånd" av Maria Fogelberg Nelson, utgiven av Lava förlag. Boken handlar om Eva och hennes make Adam. Eva börjar misstänka att Adam döljer något för henne. Han kan inte släppa sin telefon ifrån sig och den har från ingen stans börjat plinga konstant. Det var länge sedan de hade sex, och han behandlar henne annorlunda. En natt får hon ett märkligt telefonsamtal. Det får henne att fundera om han är otrogen mot henne. När hon konfronterar honom nekar han, men hon kan inte låta bli att snoka bland hans saker och i hans mobil. Svaren hon hittar är verkligen inte de hon vill ha. Sveket från sin bästa vän och make, är större än hon kunnat ana, och Eva hamnar i en djup depression. Adam hävdar att det är slut mellan honom och hans flamma, men hon hittar trots det hela tiden nya bevis på att de upprätthåller kontakten. Då bestämmer sig Eva för att hämnas. 

Detta är en bok som handlar om hur man kan må under klimakteriet. Den handlar också om otrohet, besatthet, hämd, och om att resa sig och börja om trots att man är i övre medelåldern. Vilket nöt Adam är. Fast han vet att han är otrogen, ljuger han sin fru rätt upp i ansiktet. Det gör mig så arg! Trots att han vet att hans fru mår dåligt, kan han inte bara släppa sin ego boost. Han kunde inte avsluta sitt förhållande med Eva som en man. Jag blev riktigt förbannad, och upprörd medan jag läste, då historien känns så äkta och trovärdig, som tagen ur verkliga livet.  Evas tankar och känslor har författaren lyckats förmedla på ett väldigt bra sätt. Detta är en bok som berör, då huvudpersonen verkligen far illa av situationen. Ja, det är alltför vanligt att maken passar på att hitta en yngre förmåga då kvinnan hamnar i klimakteriet. När han sedan fick som han ville, föll det inte så väl ut som han tänkt sig. När han väl insåg det, var det gör sent. Det var rätt åt honom! Heja Eva, det var du som vann! Denna tankeväckande bok får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Eva har flyttat in i en trevlig trea på fjärde våningen med en liten balkong, intill en fin park på Södermalm. Långt bort från deras gemensamma hem i Solna, bort från det gamla. De sålde lägenheten, delade upp nästan trettio års gemensamma liv. Tillsammans gick de igenom fotografier, gamla skivor, souvenirer och allt annat som de samlat ihop, men som nu skulle delas upp på två. 

Eva tog inte mycket, mest fotografier på barnen. Hon ville starta om på nytt och lämna det som varit. Här fanns inga minnen, bara början till något nytt. Det är fräscht och när hon går igenom rummen finns ingen Adam som lämnat spår. 

Hon har fått inreda som hon vill utan att ta hänsyn till honom. Det strikta ultramoderna som han gillar har bytts ut mot det mjuka, färgrika och fantasifulla i möbler och textilier. Det kändes som hon gjorde något otillåtet när hon köpte rosa, gröna och blå kuddar på Indiska, en affär som var förbjudet område när hon var gift. "Sådant billigt skit ska inte komma innanför våra dörrar", uttryckte han sig en gång när hon köpt nya kuddar till vardagsrumssoffan.  May och hon hade varit ute och shoppat och väninnan inhandlade jättefina orientaliska kuddar och entusiasmen spred sig även till Eva som köpte två cerisfärgade. Han ratade dem direkt och de hamnade i en garderob. 

I vardagsrummsfönstret hänger skira ljusgröna Paisley mönstrade gardiner. De vajar mjukt och påminner om böljande gräsfält och ger en fin inramning att parkens grönska. Det är som de höga trädkronorna tar sig in genom fönstret och naturen finns inne i lägenheten. 

På golvet ligger den nya kelimmattan och på soffbordet lyser färgade värmeljus utformade dom lotusblommor. Inredningen är fridfull, kvinnlig och sinnlig, och det är hennes hem. 

I sängkammaren tronar en bred säng, en för två personer men det är bara hon som breder ut sig. Första halvåret låg hon på vänstra sidan, som alltid varit hennes, bäddade med två täcken och dubbla kuddar. På morgnarna var den högra sidan orörd och påminde henne om hur det en gång hade varit.

En dag insåg hon att det var dags att slänga bort den högra sidan, bort med hans täcke och kuddar, det som symboliserade tvåsamhet. Bort med det.

Nu ligger hon mitt i sängen och somnar med armar och ben utsträkta över den gigantiska sängen och hon känner sig fri och lycklig.

Baksidestext;

Livet är inte så enkelt för Eva Leijon 55+. Hon är ständigt utsatt för själslig vånda, vallningar, östrogendepåer och caffelattemorsor som knuffar ut henne på gatan. Plötsligt sviker dessutom hennes livskamrat Adam, hennes förtrogna, och plötsligt är hon nedslagen och knockout. 

Evas inträde i den övre medelåldern blir inte en enkel resa, utan hon hamnar bokstavligt talat i sitt eget inferno. 

Vad händer om man befinner sig i klimakteriet samtidigt som den äkta mannen sviker? Klarar vår hjärna av det? Ett olidligt tillstånd är en berättelse om svek, besatthet och hämd.

Nästan dagligen hör man talas om hur kvinnor, när de passerade femtio blir utestängda från arbetsmarknaden. Deras män lämnar dem för yngre kvinnor. De känner sig passe' och det finns ingen framtid att se fram emot. Det kan ske samtidigt som hon går in I klimakteriet, med allt vad det innebär. Kontentan blir att hon hamnar i Ett olidligt tillstånd.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...